heden.nu

25 mei 2010

Bezoek galerie Mandos en Cokkie Snoei


Katinka Lampe,210099, 2009,Oil on canvas,210x150 cm, courtesy Ron Mandos

Katinka Lampe, Untitled (605933), 2010, Oil on canvas, 65x60 cm, courtesy Ron Mandos













Ons tweede uitje met Heden omvatte een bezoek aan twee Amsterdamse Galeries, Ron Mandos en Cokkie Snoei. Bij Mandos maakten we kennis met het werk van Katinka Lampe ‘O you who believe’. Zic Zerp gaf een korte introductie van de kunstenaar en haar werk.

Bij iedereen kwam het werk stevig binnen. Sommige afbeeldingen riepen sterke emoties op, met name de combinatie van onschuldige kindergezichtjes en pijn was erg heftig.
Prachtig kleurgebruik en bijzondere techniek, door een verbintenis van verf met terpentijn waren sommige vlakken zoals het haar dof gemaakt , terwijl de mond vaak heel gedetailleerd geschilderd was. De ogen blind, symbolisch voor datgene wat godsdienst met mensen doen kan .Het gevoel van vervreemding kruipt bij het bekijken van de schilderijen onder je huid.

Untitled 605933 riep bij mij persoonlijk heel veel emoties op. Ze heeft haar best gedaan om zich mooi te maken met haar kettinkje , maar datgene wat je in haar ogen ziet lijkt nooit meer goed te kunnen komen …

Veel mensen van onze groep werden ook geraakt door schilderij Untitled 210090. Het contrast tussen schoonheid en iets wat bijna luguber en angstaanjagend is, fascineert. Daarna het bezoek aan Cokkie Snoei. Iedereen leek een beetje opgelucht toen ze de vrolijke lenteachtige tentoonstelling bij Cokkie zagen.

Cokkie vertelde ons uitgebreid over de collectie, de manier waarop de schilderijen tot stand gekomen waren en het werk van een galeriehoudster. Ze heeft inmiddels twee galeries, een in Rotterdam en een in Amsterdam . Haar kunstenaars zijn op beide plekken te zien. Ondanks het feit dat haar galerie piepklein is, heeft Cokkie een grote verscheidenheid aan werk. Zo werden we o.a. gefascineerd door een peperduur sculptuur van Tracey Snelling Stripclub 2. Bas Zoontjes die meestal donker werk produceert heeft voor deze lentecollectie een vrolijk werk gecreëerd met abstracte en figuratieve elementen .

Persoonlijk sprak mij het werk van Peter Redert, India Holiday ook erg aan. Het lijkt alsof hij een foto heeft gemaakt van en strand tafereel, en je er zelf bij aanwezig was. Prachtige kleurenstelling ook, licht, beige, zwart, donderbruine, een beetje sepia.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage