heden.nu

17 mei 2010

Singer Laren: Kijken naar hedendaagse kunst, 22 april 2010























Ingrid van Santen geeft ons wat tips hoe we naar kunst kunnen kijken.
Ze maakt ons bewust van het feit dat we bijna altijd geconditioneerd naar een kunstwerk kijken. Analytisch kijken ,zonder waardeoordeel, kan geholpen worden door dingen na te tekenen .
Onze eerste oefening van deze cursus is dan ook in groepjes van drie zuiver proberen waar te nemen en te beschrijven .

Iedereen gooit zich er met veel enthousiasme in en de uitkomst is verrassend.
Allereerst kijken we aandachtig en proberen materiaal, vorm en kleur te beschrijven, dan lezen we de titel en kijken of datgene wat we waargenomen hebben overeenkomt met de titel. De derde stap is de kennis: we lezen over het werk en gaan dan weer terug naar stap 1: onbevooroordeeld kijken, is onze visie nu veranderd?

Het is opmerkelijk hoeveel meer je zo van een kunstwerk ziet! Iedereen is enthousiast over het resultaat dat we aan elkaar presenteren. We hebben werken bekeken van o.a. Philip Akkerman en Levi van Veluw, (zelfportretten).Paul van Dongen (werk met een christelijke inslag) en Ton van Kints, die speelt met de binnen- en de buitenwereld .

Conclusie: probeer eerst zelf echt te kijken naar een kunstwerk, zonder waardeoordeel. Als een tentoonstelling te veel aan informatie biedt, en ook audiovisueel de kijker overspoelt met informatie, is het erg moeilijk om ‘zuiver’ te kijken. Kennis kan een waardevolle aanvulling zijn bij het kijken naar kunst, maar allereerst zijn kijken ,voelen en je eigen verbeelding een ingang. Bij kennis kijk je met je hersenen, het beeld wordt meer compleet als je ook je lichaam laat spreken.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage